Ne luăm „adio” de la redresarea economică? Noile cifre dau fiori analiștilor
Până de curând, cu toții speram că impactul crizei sanitare asupra economiei globale este pe cale să ia sfârșit. Optimismul analiștilor economici atinsese cote maxime, mai ales în vară, când numărul infectărilor cu noul coronavirus era în scădere, iar șansele de redresare păreau a fi optime. Acum, însă, situația s-a schimbat radical, apărând noi provocări.
Analiștii economici privesc cu scepticism spre varianta redresării economiei naționale post-pandemice.
Din cauza valului patru al pandemiei, riscăm să sabotăm șansa unei reveniri în plan economic, atrag atenția specialiștii. Mai mult decât atât, criza energetică actuală, care macină piețele internaționale, pune o presiune suplimentară pe toate Guvernele și bugetele țărilor.
La ce să ne așteptăm, mai exact, în viitorul apropiat
Cu dublă criză în plină desfășurare, atât economia națională, cât și cea globală, riscă să fie puse în pericol, iar redresarea să fie mult mai dificil de realizat.
Experții de la Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) susțin că, în acest moment, provocările sunt uriașe și vin din mai multe direcții.
„Preţurile mai ridicate ale energiei se adaugă de asemenea presiunilor inflaţioniste care, alături de întreruperile în alimentarea cu energie, ar putea duce la o activitatea industrială mai scăzută şi la o încetinire a redresării economiei mondiale”. Ca rezultat, cererea de petrol ar urma să revină anul viitor la nivelul de dinaintea pandemiei, se arată în raportul IEA.
„Nivelul record al preţurilor gazelor şi cărbunelui, precum şi întreruperile în furnizare au determinat sectorul energetic şi industriile care consumă intensiv energie să apeleze la ţiţei pentru a-şi menţine operaţiunile”, susţine organizaţia cu sediul la Paris.
Mai mult decât atât, avertismentele nu se opresc aici. Criza financiară din anul 2008 este pe cale să se repete, atrag atenția mai mulți analiști ruși, din cadrul Băncii centrale locale.
Banca centrala a Rusiei consideră că acest scenariu s-ar putea împlini în anul 2023. Practic, spun analiștii, toată economia se va prăbuși, la fel cum s-a întâmplat în anul 2008, când din Statele Unite ale Americii a venit valul ce a pus efectiv la pământ chiar și cele mai puternice și bogate state din Europa.
„Piețele financiare se așteaptă doar la o normalizare moderată a politicii monetare în țările dezvoltate și fiecare pas următor în creșterea ratelor va provoca din ce în ce mai multă îngrijorare pentru investitori”, a mai avertizat banca.